Европа

Суша в Европа: Недостиг на питейна вода във Франция, червен код за горещини в Италия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Части от Европа остават в плен на сушата. Повече от 100 общини във Франция са без питейна вода. В редица италиански градове е обявен червен код за опасни горещини. А нивото на река Дунав вече се доближава до най-ниските си стойности за всички времена.

Френското правителство създаде кризисен екип за справяне с безпрецедентната суша, която остави повече от 100 общини без питейна вода. 

Камиони превозват вода до тези райони, тъй като "няма нищо останало в тръбите", обясни министърът на околната среда Кристоф Бешу.

 

Това е ситуация, пред която не сме се изправяли досега. Лошата новина е, че доколкото виждаме, няма причина да мислим, че ще спре. 

Кристоф Бешу, министър на околната среда на Франция 

Заради горещата вълна във Франция, която започна още през юни, дървета и храсти цъфнаха рано, а сега изглеждат сякаш е есен. 

В Рим местни и туристите се разхлаждат на фонтаните из града. Популярни туристически дестинации като Флоренция и Палермо са сред 16-те италиански градове, които попадат под „червения тревога“ с температури над 40 градуса по Целзий.

Нидерландският министър на инфраструктурата и управлението на водите Марк Харбърс призова гражданите да се къпят по-бързо и да не мият колите си или да поливат градините заради недостига на вода в страната.

Собствениците на плаващи къщи в Арнем разказват, че разликата между нивото на водата между летния и зимния сезон е изключително осезаема. 

А Дунав в Румъния е толкова пресъхнала, че в района на Калафат се появиха пясъчни острови. Нивото на реката вече са доближават до най-ниските си стойности за всички времена.