Европа

Ограничения заради сушата: Питейната вода не е под риск, уверяват нидерландските власти

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Нидерландия въведе повишено ниво на тревога поради недостиг на вода. Като предпазна мярка, кризисен екип е натоварен със задачата да регулира разпределението на водните запаси, ако се наложат такива мерки. Това обаче може да се случи, ако сушата продължи.

 

Питейната вода не е изложена на риск, искам да подчертая това. Доставчиците на питейна вода се грижат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, доставките да са наред. Но това, което искам да помоля всички, е да използват водата пестеливо. В момента корабоплаването и селското стопанство са най-засегнати. Реките съдържат по-малко вода, така че корабите трябва да превозват по-малко товари, до това се свежда въпросът.

Мишел Блом, екип за управление на недостига на вода

Да вземем например река Ейсел. Реката пресича Нидерландия от Гелдерланд до Кетелмер.

“Обикновено нивото на водата в река Ейсел е толкова високо, че сега щяхме да стоим във водата. Зад мен можете да видите, че входът сега е на сухо. Помпите вече не могат да поемат вода,", обяснява Хенк Велдхуйзен, Комисия по водите "Vallei en Veluwe".

Посевите трябва да се напояват, иначе реколтата ще бъде съсипана. Но в някои райони на Нидерландия използването на вода е ограничено.

“Културата, която поливаме сега, е семе за лук. Трябва да поддържаме растежа, за да генерираме приходи. Но това не е решение за бъдещето," смята Рууд Восебелд, земеделски производител.

Нидерландия е страна на водата, казва министърът на инфраструктурата и управлението на водите Марк Харберс. Въпреки това, той призова всички да пестят вода. Засега, хората трябва да се въздържат от миене на колите си.