Европа

Заради сушата: Пожари и пресъхнали водни басейни в Европа

От Euronews България Euronews България

Европа продължава да се бори с тежка суша - нивата на реките в Германия и Франция спадат, застрашавайки речния транспорт. Междувременно в Сърбия езеро почти пресъхна, а в Португалия близо хиляда пожарникари повече от пет дни потушават мащабен горски пожар.

Най-дългата френска река пресъхна на места заради продължителната суша. Сега в някои райони Лоара може да бъде прекосена пеша. Нивото на реката и нейният дебИт се доближават до исторически ниски нива, невиждани по това време на годината.

Жители и летовници са на мнение, че това е още едно доказателство за изменението на климата.

Миналата година лятото беше дъждовно. Сега е много сухо. От година на година е различно, сезоните са непредсказуеми.

Сирил Кузин, турист

Пресъхването на реката се дължи на два фактора - липсата на дъжд през зимата и сушата, която удари Франция в началото на лятото и само влоши ситуацията. Според метеоролозите страната е преживяла най-сухия месец юли от 1959 г. насам.

В Германия властите предупреждават за възможни критично ниски нива на река Рейн в следващите дни. Това може да затрудни преминаването на плавателни съдове.

Доставките на сол от Хайлброн идват през река Некар до Рейн и обикновено са почти 2200 тона. Сега са около 600 тона, защото колкото по-малко вода има, толкова по-малко са товарите на корабите.

Кристиан Лоренц, представител на логистична компания

Междувременно заради сушата в Сърбия езеро в северните части на страната почти пресъхна, в резултат на което местните рибари се натъкнаха на мъртва риба.

А в Португалия около хиляда пожарникари продължават с опитите да овладеят горски пожар, който избухна на територията на природен парк миналата събота.

Недостигът на вода е един от четирите основни риска за Европа според климатичната експертна група към ООН.

При повишаване на средната температура на планетата с 2 градуса една трета от населението в Южна Европа ще остане без вода. Към момента повишението на температурите е със средно 1,1 градуса.