Общество

Как и колко изкуственият интелект се използва от българските студенти?

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Изкуственият интелект все повече ни заобикаля навсякъде в живота. Той е внедрен във всеки нов софтуер, но какво е неговото влияние в образованието, как го приемат преподаватели и студенти и може ли ИИ да вземе диплома? 

След като изкуственият интелект стана масово достъпен, повечето университети в Америка забраниха използването му. В българското образование такава забрана липсва, споделя пред "Евронюз България" ректорът на УНСС проф.  Димитър Димитров.

 

 

Моето мнение е, че на първо време трябва да се оставят студентите  да си поиграят малко с изкуствения интелект. Просто да разберат какво става, не да го забраняваме, а да се научим да го използваме по правилния начин.

Проф. Димитър Димитров

Студентите признават, че за акедимичните си задачи са се допитвали до новата технология. 

 

Гледам да избягвам използването на изкуствен интелект, а просто да разработвам своите идей и след това да ги допълвам. Смятам, че би могъл да улесни и преподаватели и студенти, но прави много грешки. 

Невена Илкова, студент

А именно грешките са и начинът на преподавателите да разберат, че студентът е злоупотребил. 

"Изкуственият интелект пише изключително вярно граматически, а обикновено студентите допускат грешки. Той прави и еднакво дълги изречения, които са конструирани по един и същи начин", казва доц. д-р Светла Бонева, декан на факултета по "Международна икономика и политика" в УНСС. 

Още от репортажа - във видеото.