Свят

Австралия използва изкуствен интелект срещу горски пожари

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Australia Forest Gora Darveta AP Снимка: AP

Наблюдението на горите близо до планината Фийлд в Южна Тасмания, Австралия, се извършва най-добре от тази противопожарна кула. А тя има и друго предимство: може да разчита на две чисто нови панорамни камери.

Чрез процес на компютърно зрение и изкуствен интелект ние търсим първите признаци на пожар. Когато открием пожар, изпращаме предупреждение.

Андрей Пролов експерт по изкуствен интелект

С помощта на изкуствен интелект камерите са били захранвани с милиони снимки, за да могат да определят кое е и кое не е пожар.

Използваме всички тези изображения, за да можем да направим разлика между това какво е дим, какво е облак, какво е земеделски прах.

Андрей Пролов експерт по изкуствен интелект

Сега камерите са инсталирани на два върха в Южна Тасмания, за да помогнат за защитата на плантациите. 

Този ресурс отива за най-големия работодател в долината, който е фабрика за хартия. Ако загубим дори 10% от този ресурс, това потенциално застрашава стотици работни места.

Майк Лоусън, регионален мениджър

Когато се получи сигнал за пожар, камерите са достъпни дистанционно от служителите в централата в Ню Норфолк, които след това могат да предприемат съответните мерки. Не толкова отдавна един човек с бинокъл е наблюдавал над 80 000 хектара гори в продължение на десет часа всеки ден на върха на тази кула. Сега камерите правят това през цялата година, без прекъсване. И тъй като климатът става все по-сух с всяка изминала година, използването на изкуствен интелект може да се превърне в новото нормално явление.