Цвят

Австралия открива 24-часов център в помощ на коали, пострадали при бедствия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Мак е осиротяла коала и днес тя напуска човешките си настойници, за да се грижи сама за себе си в естествената си среда. Тя е спасена миналата година и тогава е тежала едва половин килограм. А сега и други коали ще получат нейният шанс за нов живот. Властите в Нов Южен Уелс, Австралия отпускат 4 милиона и половина австралийски долара за изграждането на специализиран център за грижи и опазване на дивата природа. Парите ще бъдат използвани и за увеличаване на персонала, диагностични съоръжения и подкрепа за обществените болногледачи. А самият център ще се намира във втеринарният кампус на университета в Сидни. 

 

Без наистина целенасочени усилия можем да изгубим тези животни от дивата природа до средата на века. Ние сме решени да не го правим. Очевидно е, че коалите живеят в държавни гори, които се изсичат. Но ние усилено работим за тяхното опазване. 

Пени Шарп, министър на околната среда

Зоната, в която коалите са освободени, се смята за безопасна. Но много от животните трябва да се изправят пред заплахата от изсичане на горите. Друга заплаха са превозните средства. За по-малко от две години само в югозападната част на Сидни 65 коали са били блъснати от автомобили.  Организаторите се надяват, че инвестициите ще подпомогнат оцеляването на коалите в страната. Този проект допълва предишни ангажименти за опазване на коалите в региона, включително защита на местообитанията, строежа на удобни за коалите кръстовища и смекчаване на последиците от удари с превозни средства.