Общество

Режим на водата: В редица общини у нас е въведено бедствено положение

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Режим на водата е обявен в редица общини у нас. Въведено е бедствено положение.
Oбластният управител на Шумен Бейнур Ахмед ще информира с писмо служебния министър-председател и ресорните министри за безводието. На режим в региона са 4 села от община Смядово, където е обявено бедствено положение.

По информация на общинския кмет Иванка Петрова най-тежко е положението в Риш, където хората имат вода един или два дни в седмицата. На воден режим са и жителите на Веселиново, Александрово и Черни връх. По искане от кмета на община Шумен предстои областният управител да свика междуведомствена комисия за проверка състоянието на язовир „Тича“. В момента по данни на „Напоителни системи“ Шумен той е пълен на 50% от общия му обем. В региона се търсят варианти с местното ВиК дружество да се преодолее безводието.

Заради същия проблем от средата на юли частично бедствено положение има и в 20 от общо 22 села в община Стралджа. Сериозна е ситуацията и в граничните общини Елхово и Болярово. По данни на кмета на Павликени бедствено положение за неопределено време е обявено и в 3 села в област Велико Търново.