Общество

Протестиращи срещу безводието затвориха пътя Плевен - Русе (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Protest Bezvodie

Безводието стана причина жителите на четири свищовски села да излязат на протест. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха в два участъка пътя Плевен - Русе, информира БНР. 

Хора от село Хаджидимитрово, цитирани от БНР, споделиха мотивите си да протестират:
"Безхаберие тотално! Каптажите, които са горе, не са чистени от 30 години, никой не е ходил, шахтите са отворени, вътре е мръсотия, никой не сменя тръби, канализация, абсолютно нищо, и няма вода".
"От два месеца и половина нямаме капка вода. Иначе, проблемът е от 30 години".
"Взехме водата от Държавния резерв. Тя е 40 литра на човек, които са достатъчни примерно за една седмица. Вариантите са два: да се подмени останалата част от водопреносната мрежа в селото или да се доведе нов водоизточник".

 

Тази сутрин липсата на вода изкара на протест и жителите на родопското село Павелско. Хората се заканиха да блокират движението по главния път Асеновград-Смолян с жива верига на 25 август. 

Заради горещото време редица населени места у нас са на воден режим. Голяма част от тях се водоснабдяват от местни водоизточници, които са почти пресъхнали. 

Няма да се обявява бедствено положение в община Смядово

Към момента не се налага да бъде обявено бедствено положение в Смядово заради проблема с водата. Това заяви кметът на общината Иванка Петрова.

Вчера екипи на ВиК са открили и отстранили авария в един от кладенците в града. "Вода към момента в града има, макар и на места с по-слабо налягане", допълни Петрова.

Частично бедствено положение заради безводието беше обявено вчера в селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх.

Проблемът с безводието в общината ще бъде разгледан в понеделник на срещата, свикана от областния управител Шумен. /БГНЕС