Политика

Проф. Веселин Вучков: През последните дни Калин Стоянов показа силна политическа ангажираност

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Винаги съм говорил за реформи в МВР, надявам се, че за краткото време, в което оглавявах министерството съм доказал на практика, че от тези реформи има нужда. Преди десет години Министерството на вътрешните работи беше напълно обезверено и обезличено, ГДБОП беше пришито към ДАНС, г-н Пеевски почти беше превзел структурите за сигурност и със свои хора, както и лично. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ преподавателят и бивш вътрешен министър проф. Веселин Вучков.

Тогава аз трябваше да реагирам краткосрочно, но да начертая и визия за по-дългосрочни промени, например да преподчиним цялата администрация на вътрешното министерство на Закона за държавния служител и Слава Богу, това успях да го направя. МВР обаче се нуждае от продължаване на линията на дълбоки реформи и това е мое твърдо убеждение, независимо кой е начело на министерството. Изобщо не ми харесва и организационната структура на Вътрешното министерство, и развитието на човешките ресурси, и техническата обезпеченост.

Проф. Веселин Вучков заяви, че е разочарован от протеста на служители на МВР и полицаи, които се обявиха в защита на министър Калин.

„Струва ми се, че политиката изключително лавинообразно започна да навлиза по най-висшите постове във вътрешното министерство. Един министър, независимо от това, че е политическо лице, все пак трябва да брани някакъв политически неутралитет. Включително и с поведението, което той демонстрира вчера и онзи ден, показва силна политическа ангажираност, особено спрямо една от водещите политически сили, която той много откровено нападна“, посочи още Вучков.

Целия разговор вижте във видеото.