Общество

Главчев обеща помощ на пострадалите при пожарите, в НС поискаха оставката на Калин Стоянов

От Euronews България Euronews България

Продължава борбата на пожарните екипи с огнената стихия в страната. Обстановката остава усложнена. Частично бедствено положение заради пожарите е обявено в община Карлово, а най-засегнати към момента са ямболското село Воден и пловдивското Отец Паисиево. 245 сигнала за пожари са постъпили за денонощие, 185 от тях са ликвидирани. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. Действащите пожари в момента са в област Пловдив - Отец Паисиево и на територията на Ямбол – в община Болярово, край село Воден.

Макар огънят да е овладян, ситуацията в крайграничната община Болярово остава критична. Село Воден, което е почти напълно опустошено от пожарите снощи, се събуди в ужас от поне 35-те изгорели къщи. Над 500 души - почти цялото население на селото, е евакуирано. Някои хора не са искали да напускат къщите си, затова са били изведени принудително, предаде БГНЕС. Недалеч от село Воден жандармерия и пожарна охраняват периметъра близо до газов хъб Странджа.

От днес трябва да започне и описването на щетите, нанесени от пожара. Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов, който заедно с премиера Главчев и вътрешния министър Калин Стоянов днес посетиха другата критична точка - село Отец Паисиево, съобщи, че пострадалите при пожарите в страната ще получат по 1578 лв. първоначална помощ.

Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция "Социално подпомагане". Отделно от това пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред общината за помощ от 2500 лв. по фонд "Социална закрила".

На въпрос дали службите са действали навреме в село Воден, служебният премиер Димитър Главчев каза, че според него навсякъде се действа адекватно. „Хората, които са засегнати винаги им се струва, че много бавно се случват нещата. Не мисля, че по-бързо могат да се случат", каза той.

Главчев коментира и поисканата му по-рано днес оставка заради ситуацията с пожарите в страната. "Моята оставка не е проблем", каза служебният премиер и добави, че няма да влиза в политически нападки.

Той призова политиците, ако искат да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място. Според него най-важното е, че няма човешки жертви при пожарите.

Междувременно парламентарните групи на ПП-ДБ и на „Възраждане“ поискаха оставката на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов заради "несправянето на правителството с овладяването на горските пожари".

“Лидерът на ДПС Делян Пеевски каза, че за пожарите спешно трябва да се купи нова техника, от друга страна други казват, че пари няма. Истината е, че любимият вътрешен министър на Пеевски - Калин Стоянов разполага с достатъчно техника”, обясни депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. И допълни, че редовният кабинет на Денков е осигурил 169 млн. лв. по оперативна програма Околна среда, като това са средства за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба именно с горски пожари.

“Във фонда за пътна безопасност има над 300 млн. лв., проведени са поръчки, закупени са автомобили за Гранична полиция, но защо не са предприети действия за съответните инвестиции, след като още от февруари месец всички са заявили, че такъв риск от пожари има”, попита Божанков.

Същият е и мотива на "Възраждане" да искат оставката на Калин Стоянов. “Държавата дава стотици милиони левове за чужди държави, в случая за Украйна, а нашата държава гори”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Помните ли онези БТР-и, които подарихме на Украйна, сега в момента се оказва, че трябва да искаме от чужбина”, каза още Костадинов и попита лаконично "къде е сега армията". Според Костадинов оставка трябва да подаде и служебния премиер Димитър Главчев.

"ДПС ще внесе предложение да се свика председателски съвет, на който да бъдат поканени отговорните министри, за да се види от какво има нужда държавата по отношение на борбата с пожарите", заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. По думите му трябва да се види дали е необходимо Министерският съвет да направи предложение за корекция на бюджета, за да се купят хеликоптери, да се отпуснат средства за обезщетения в засегнатите райони.

"Видяхте, чудовищно е положението – изгорели къщи, бедстващи хора", коментира Пеевски.  "Смятам, че вчера правителството си беше на мястото - премиерът, вътрешният министър, военният министър, хората работиха, но няма с какво", заяви той. Според него няма необходимото оборудване, а само стари хеликоптери. „За мен положението е брутално откъм техническа гледна точка“, каза Пеевски. Той благодари на Република Турция и Чехия за оказана помощ. И настоя, че като европейска държава България трябва да бъде оборудвана за такива стихии.

Темата за пожарите и борбата с тях продължава и в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която провежда извънредно заседание в момента с единствена точка за изслушване на финансовия министър Людмила Петкова. Целта на изслушването е да бъдат осигурени необходимите средства за компенсиране на пострадалите лица от пожарите в страната.

 

Вижте още във видеото.