Общество

Земеделци помагат в потушаването на пожарите в страната

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Двата хеликоптера от Чехия, които ще се борят с пожарите у нас, вече са на летище Пловдив. Помощ е обещана и от Румъния. А тази нощ пристигнаха и 20 противопожарни екипа от Турция. Земеделци също се отзоваха на призива на премиера Димитър Главчев да помогнат в гасенето на огъня в страната. Те ще предоставят тежкотоварна техника.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова обясни в ефира на Euronews Bulgaria, че вече има определени 21 координатори по места, които да реагират адекватно на ситуациите.

„Почти всеки един от земеделците има пожарна кола, т.е. водоноска, с която може да бъде доставена вода. Това, което е възможно с голяма част от колегите, ние имаме водоизточници в съответните си бази. Знаете, че пожарните коли тръгват с неголямо количество вода, т.е. имат нужда да заредят някъде. Ние сме готови да помогнем с това. Имаме и тежка техника, има колеги с багери, но със сигурност имаме всички плугове в базите си, с които могат да се правят просеки и да бъде спрян пожара, когато това е възможно, разбира се, когато не говорим за горски терени. Така или иначе, сме готови по всякакъв начин, както винаги е било през последните години, да участваме и да помагаме“, обясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

 

Целия разговор вижте във видеото.