Общество

Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите, земеделци са готови да съдействат

От Euronews България Euronews България
Pojar Yambol Voden BGNES Снимка: БГНЕС

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече места в страната, така че да се създадат условия за още по-бързо локализиране и овладяване на пожарите. Хубаво е, когато се обръщат различни бизнеси за помощ от държавата - и те да се съпричастни, когато има нужда, добави Главчев.

Министър-председателят изтъкна, че и досега координацията между всички институции е на отлично ниво. Още от първия ден сме непрекъснато във връзка - с Министерството на вътрешните работи, с Министерството на отбраната, Министерство на земеделието и храните, с всички, с които е необходимо, изтъкна Главчев. Премиерът изрази очакване създаденият от него оперативен щаб допълнително да ускори процесите и да има мигновена реакция при всеки подаден сигнал за пожар. Министър-председателят още веднъж подчерта отличната работа на пожарникарите, на военнослужещите и на доброволците. Засега, въпреки много тежката ситуация, всичко е под контрол, заяви Главчев.

Земеделци обявяват пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня. Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини, съобщават от асоциацията.

Земеделските производители разполагат със селскостопанска техника, която може да бъде от полза при тегленето на водоноски и прокарването на просеки в необходимите местности, за да се предотврати разпространението на огъня и да се защитят земеделските земи, горите и домовете на хората.

Изпратен е списък до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с контакти на координаторитеот всички регионални сдружения. При необходима помощ в определен регион, пожарните екипи могат да се свържат с контактното лице, намиращо се в близост до локализирания огън, за да изпрати доброволци с машини. На места вече тази организация работи успешно и няколко пожара са потушени благодарение на общите усилия на РДПБЗН и доброволците.

НАЗ стартира и кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, община Свиленград.

През последните 4 дни огънят превзе стотици дка пасища, гори, насаждения, ниви и хиляди животни остават без паша и фураж за презимуване. От организацията призовават земеделските производители, които имат възможност да дарят бали сено, слама, люцерна и зърно, да се свържат с координаторите на НАЗ.