Общество

Успение на Пресвета Богородица - почитаме Божията майка

От Euronews България Euronews България
Ikona Sv Bogorodica

Православната църква почита паметта на Света Богородица. На този ден в храмовете се отслужват празнични литургии. Вярващите поднасят цветя на иконата с образа на Дева Мария и я целуват.

Успение на Пресвета Богородица бележи края на лятната жътва, както и на Успенския пост. На трапезата се слага риба, месо, царевица, диня, грозде. На този ден се прави курбан за здраве. На Голяма Богородица всеки трябва да се помоли за здравето на близките си и да запали свещ. Четат се и молитви за здравето на децата, а бездетните жени отправят молитви към Богородица да ги дари с рожба. Забранено е да се изричат клетви, обиди и лоши думи. Забранени са и кавгите.

У нас хиляди миряни на вечерта преди празника отиват да пренощуват в Арбанашкия манастир, където се намира чудотворната икона на Богородица. Счита се, че ако човек е болен и зърне тази икона на сутрина, той ще се излекува. 

На 15 август имен ден празнуват всички, които носят имената Мария, Преслав, Преслава, Мариан, Мариана, Марио и производните им. 

 

А в манастира с чудотворната икона "Света Богородица Троеручица" край село Арбанаси от вчера се стичат десетки вярващи от цялата страна, за да пренощуват в обителта. Вижте във видеото:

 

В деня на Успение богородично остров Света Анастасия отбелязва 10-годишен рожден ден от обявяването си като туристическа дестинация. Богородица е считана за истински пазител на град Несебър, където празникът започна от снощи с литургия  в храм Успение Богородично. Повече за легендата в следващия репортаж: