Свят

Революционно откритие: Изкуствен интелект замества гласа на болна жена

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В миналото гласът на Лекси Боган е бил жизнерадостен и буен. Тя е пеела любимите си песни и се е смеела заедно с учениците си в предучилищна възраст. А после този глас изчезва. 

 

Открихме, че тя има мозъчен тумор в задната част на мозъка, наречена задна ямка. Той беше с големината на топка за голф. Наложи се да й бъде направена спешна мозъчна операция, която продължи 10 часа. Поради натиска върху черепните нерви, които контролират функцията на гласните струни, мускулите на гърлото и функцията на езика, тя имаше проблеми с говора след това. 

Константина Свокос, детски неврохирург 

Месеците на рехабилитация подпомагат възстановяването ѝ, но говорът ѝ все още е нарушен. Приятелите, непознатите и членовете на семейството ѝ се затрудняват да разберат какво се опитва да им каже. Но тя вече си връща стария глас. Не истинският, а клонинг, генериран от изкуствен интелект, който тя може използва чрез телефона си. 

 

Всички наблюдаваме как изкуственият интелект навлиза в нашето общество. Има много въпроси как това ще помогне на хората. Тази технология наречена Voice Engine може да пресъздаде нечий глас използвайки само 15 секунди аудио. 

д-р Рохаид Али, ординатор по неврохирургия в Медицинския факултет на Университета "Браун"

Експертите предупреждават, че бързо усъвършенстващата се технология за клониране на гласове с изкуствен интелект може да засили телефонните измами, да наруши демократичните избори и да подкопае достойнството на хора - живи или мъртви - които никога не са давали съгласието си гласът им да бъде пресъздаван. 

 

Чувствах, че ако не мога да говоря, няма да мога да бъда независима. Сега мога да ходя на работа и да общувам. И то благодарение на приложението. 

Луси Боган, пациент

Сега тя използва тази функция около 40 пъти на ден и изпраща обратна връзка, която се надява да помогне на бъдещи пациенти. Лекарите на Боган са започнали да клонират гласовете на други желаещи пациенти от Роуд Айлънд и се надяват да внедрят технологията в болници по целия свят. OpenAI заяви, че действа предпазливо при разширяването на използването на Voice Engine, който все още не е публично достъпен.