Свят

Изкуствен интелект управлява американски изтребител F-16

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Експериментален изтребител F-16 отведе секретаря на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл на исторически полет. Машината беше управлявана от изкуствен интелект, а не от човек.

Висшият военен изрази увереност във възможностите на автономната технология дотолкова, че би ѝ се доверил да стреля с оръжия. Полетът послужи като публична демонстрация на бъдещата роля на изкуствения интелект във въздушния бой.

 

Склонни сме да използваме изкуствен интелект. Това е софтуер, който работи много добре. Изпълнява много сложни задачи, които включват милиони изчисления и усъвършенствана математика за справяне с проблеми, които преди това не са били решени чрез компютри.

Франк Кендъл – секретар на ВВС на САЩ 

Военновъздушните сили планират да използват технологията за управление на флотилия от 1000 безпилотни самолета.

 

Ще можем да използваме тези самолети без екипаж тактически, по начини, по които не искаме да използваме пилотирани самолети. Тези машини няма да се използват само един път, а многократно. Това е намерението ни. Можем да ги настроим за стрелба, можем да ги пращаме на места, където да предизвикат огън или с разузнавателна цел, да разберем къде се намира врагът. Изкуственият интелект ще ни даде предимство и нашите пилоти оценяват това.

Франк Кендъл – секретар на ВВС на САЩ 

ВВС на САЩ са предвидили сценарий, при който пилотиран от AI самолет ще може да управлява множество безпилотни самолети, наричани „лоялни пилоти“. За разработването на такава флотилия военните са поискали 560 милиона долара в бюджета за 2025 г.

Целта е тези дронове да струват около една четвърт до една трета от цената на изтребител F-35, или около 20 милиона долара за брой.