Ексклузивно

Валери Цолов, председател на РИК: Трябва да вървим към опростяване на протоколите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Като човек, който над 10 години се занимава с изборен процес, смятам, че категорично трябва да вървим към опростяване на протоколите. Те изобилстват от една информация, която – макар и важна сама по себе си – не определя изборния резултат.“

Такова мнение изрази председателят на 24-а районна избирателна комисия Валери Цолов относно техническата готовност за предстоящите избори „2 в 1“.

„Нашите обучения приключиха вчера – явиха се доста хора, имаше адекватни въпроси. Но аз винаги съм казвал, че самообучението е изключително важно. И ние за един или два часа обучение не можем да обясним абсолютно всичко, което може да възникне в изборния ден. Затова сме направили материали, които сме качили на нашата интернет страница“, посочи той.

„Излезе проучване, в което се оказа, че най-големият проблем на хартиеното гласуване е, че гласоподавателят отбелязва преференцията, а не партията. Много странно, но факт. Избирателят просто трябва да знае какво прави и да внимава – не е сложно, а и не е за първи път“, съветва председателят на РИК.

 

Цялото интервю вижте във видеото.