Общество

"Тренд": 6 формации влизат в НС, а битката за второто място ще е ожесточена

От Euronews България Euronews България
Trend NS

Шест сигурни формации в следващото Народно събрание. ГЕРБ остава лидер с двуцифрена преднина. Без яснота за второто, третото и четвъртото място. Това са изводите от социологическо проучване на "Тренд", проведено сред 1007 респонденти между 29 май и 4 юни 2024 г.

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на последния вот за Народно събрание. 48% от пълнолетните българите, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. Това прави очаквана активност за парламентарните избори между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди. Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.

Предизборната кампания не внесе сериозна динамика в електоралните нагласи и не успя да реши основната интрига на предстоящите избори – битката за второто и третото място. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26.5% сред гласуващите. За второто място се борят Продължаваме промяната-Демократична България (15.3%), Възраждане (15.1%) и ДПС (14.9%). Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна. БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава Солидарна България (3.4%). Синя България получава подкрепата на 2.1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО (1.4%), Левицата (1.3%) и Български възход (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4.4%, но резултатът не участва в разпределението.

 

Не отчитаме сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Въпреки това, поради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, не можем да изключваме различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент, посочват от "Тренд". Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях, смятат от агенцията.