Общество

„Алфа Рисърч“ очаква около 40% избирателна активност, ГЕРБ-СДС с убедителна преднина пред ПП-ДБ

От Euronews България Euronews България
Alpha Aktivnost Източник: Алфа Рисърч.

Лек ръст в очакваната избирателна активност регистрира проучването на агенция "Алфа Рисърч" на финала на предизборната кампания "2 в 1". Готовност да дадат гласа си за Народно събрание заявяват 42% от имащите право на глас или около 2.7 млн. души. Както и в началото на кампанията, интересът към изборите за Европейски парламент остава по-нисък, макар и тук мобилизацията да расте, достигайки 39.5% или приблизително 2.4 млн. души.

Въпреки очакванията за сблъсък в центъра на политическия терен, кампанията има неочакван ефект – „раздвижване по крилото“: повишена активност поради мобилизация в подкрепата за по-малки партии, докато водещите играчи продължават да разчитат на ядрата си от твърди привърженици.

 

Каква е подкрепата за политическите сили седмица преди изборния ден?

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място (25.1%), без съществена динамика в кампанията и завършват със значима преднина от около 10 пункта пред преките си опоненти. Ролята им на победител във вота е вън от съмнение, но задачата им да сформират мнозинство около себе си остава все така трудна.

 

Alpha NS Източник: Алфа Рисърч.

Доскорошните партньори в управлението ПП-ДБ търпят сериозна ерозия. Те влизат в последната седмица на кампанията с 15.4%, но губят два пункта в сравнение с месец по-рано и са с практически изравнени позиции с Възраждане и ДПС, които мобилизират симпатизанти.

"Възраждане" (15.2%) е сред малкото партии, които бележат ръст по време на кампанията. Както обикновено, ДПС (14.8%) завършва кампанията с висока степен на мобилизация, която при евентуален спад на активността може да му осигури и по-голяма тежест. БСП (8.1%) е сред потърпевшите от електоралната дисперсия вляво. ИТН мобилизират подкрепа в хода на кампанията и към момента може да разчита на 6.2%

Седмица преди изборния ден с най-близки позиции до 4%-та бариера са "Синя България" (3.3%) и „Солидарна България“ (2.4%).

 

 

Alpha EP Източник: Алфа Рисърч.

Нагласите за гласуване в евровота възпроизвеждат до голяма степен тези за национален парламент: същата йерархия и позиции, аналогично равнище на подкрепа за партиите. По-високият изборен праг от 5.88%, както и ограниченията за гласуване пред сънародниците ни в страни извън ЕС правят относително по-сигурен отговора на въпроса колко партии ще намерят място в Европейския парламент. Това са ГЕРБ-СДС (25.0%), ПП-ДБ (15.9%), Възраждане (15.7%), ДПС (14.1%), БСП (7.9%). Известна неяснота има при ИТН (5.9%), но е вероятно партията на Слави Трифонов също да прескочи по-високия електорален праг от 5.88%.