Европа

В някои държави гласуването за евроизборите вече започна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Гражданите на 27-те държави-членки на Европейския съюз започнаха да гласуват, за да изберат свои представители в 720-местния Европейски парламент. Изборите, които продължават четири дни и приключват в неделя, представляват един от най-мащабните демократични процеси в света.  Гласуването също така ще определи политическата атмосфера в страните от блока в критичен за Европа момент, когато крайно десните сили са във възход, а центристките партии са в застой в много части на континента. Управляващата коалиция, която включва Европейската народна партия, Социалистите и демократите и „Обнови Европа“, се очаква да запази мнозинство според последните проучвания. Секциите първо отвориха в Нидерландия и Естония, където гражданите могат да гласуват и онлайн. 

Това е критичен момент, в който много неща се случват едновременно. Ето защо наистина ме е грижа, че Европа е поставена в позиция да отговори на всички тези призиви. Каквото и да се решава в Европа, то оказва голямо влияние върху моя живот и живота на другите, казва Мария, която е гласоподавател.  

Не чувствам, че съм представен по някакъв начин. Може би ще реша да отида до урните в последния момент просто от отговорност и защото ще се чувствам виновен, ако не го направя. Но не съм много сигурен.

Алесандро

„По-голямата част от европейските политики гледат предимно към бъдещето, а не към настоящето. Те трябва да се занимават повече с по-младите поколения, отколкото със средните граждани. Ето защо е важно да отидем до урните. Проблемът, с който се сблъскваме днес, е, че политиката често говори повече на възрастните хора, отколкото на младите. няма достатъчно яснота за това как всъщност работят институциите“, твърди Матео. 

В повечето от страните се очаква гражданите да дадат своят глас на последният възможен ден - 9 юни. Резултатите се очаква да излязат в края на същия ден.