Европа

Португалия се опасява от висок процент негласували на евроизборите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На последните европейски избори през 2019 г Португалия отбеляза най-слабия процент избирателна активност от присъединяването си към Европейския съюз. От 1987 до 2019 г данните за въздържалите се и за активността на европейски избори са претърпели пълен обрат. За три десетилетия страната преминава от по-малко от 30% от избирателите, които не гласуват, до малко над 30% гласували.

По този показател Португалия изпреварва само Хърватия, Словения, Чехия и Словакия, които имат под 30% избирателна активност. Недоволството от политиците е основна причина за ниската активност.

 

Португалците се чувстват европейци, те принадлежат към Европа и знаят ползите, които Европейският съюз им носи, че е важен за развитието на страната. Но има и институционална страна – връзката с европейските институции. Разбирането как работят те е трудно. Говорим за институции, които са далеч от територията на Португалия, но през последните години те са инвестирали в различни комуникационни стратегии, включително чрез социалните медии.

Франциско Кордейро де Араухо – основател на проект „Ос 230“

Недостатъчното познаване на ЕС е друга причина за отказ от участие на изборите. По-малко от половината португалци могат да назоват свой представител в ЕП или председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

Когато говорим за това, че не познаваме нашите евродепутати, имаме два различни проблема. Единият е, че трябва да разберем как членовете на ЕП могат да обяснят по-добре работата си. Но освен това трябва да осъзнаем, че решенията, които се взимат в различните институции, оказват влияние върху ежедневието ни. Това е въпрос на грамотност, на европейска политическа грамотност. И тя започва в училищата.

Франциско Кордейро де Араухо – основател на проект „Ос 230“

Европейските избори трябва да отразят резултата от националните и растежа на десните сили.

 

Десният спектър има по-голямо представителство в националния парламент и по тази причина по-голяма електорална популярност. Смятам, че партиите, които влизат в това политическо семейство и са по-вдясно, ще спечелят на тези избори.

Франциско Кордейро де Араухо – основател на проект „Ос 230“

Португалия отново ще има 21 евродепутати, но този път политическата картина ще е много пъстра.