Европа

Проучване: Интересът към евровота нараства, 71% от избирателите в Европа ще гласуват

От Euronews България Euronews България

Интересът към изборите за Европейски парламент постепенно нараства, показва последното издание на „Евробарометър“. Проучването показва, че 60% от гражданите на ЕС са или „много заинтересовани“, или „донякъде заинтересовани“ от изборите през юни. За разлика от тях 40% са „не много заинтересовани“ или „изобщо не се интересуват“.

Числата разкриват и по-високо намерение за гласуване: 71% от участниците казват, че „твърде вероятно“ ще гласуват, за да изберат свои представители в Страсбург и Брюксел, което е увеличение с 10 пункта в сравнение с 2019 г. За България това число е 50. Всеки трети българин и 14 на сто от останалите в Евросъюза не биха гласували.

Непредсказуемото състояние на глобалните дела натежава: 81% от гражданите казват, че „настоящият международен контекст прави гласуването още по-важно“.

В съзнанието на избирателите трайно се настаняват кризата с разходите за живот: борбата с бедността, общественото здравеопазване и създаването на нови работни места са първите 3 приоритета за европейците.

Както се вижда от изследването на Евробарометър, публикувано на 17 април, европейците са наясно, че залозите на тези избори са високи. 8 от 10 европейци казват, че вотът е още по-важен предвид контекста, в който се провежда. Вие искате от нас, вашите представители, да съсредоточим нашата кампания в борбата с бедността и социалното изключване, укрепването на системата на общественото здравеопазване, подкрепата на икономиката, създаването на нови работни места, подсилване на отбраната и сигурността на ЕС.

Роберта Мецола – председател на Европейския парламент

Друг акцент от изследването е възприемането на самата институция: 40% от гражданите имат положително становище за парламента, който е единствената пряко избирана институция на ЕС. 40% от респондентите казват, че мнението им е „неутрално“, а само 18 на сто – че е „отрицателно“.

Резултатите от това проучване бележи първия път, когато „положителното“ възприятие надделява над „неутралното“.