Свят

Президентът на Португалия одобри правителството на малцинството на Луиш Монтенегро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза одобри предложения състав на правителството на малцинството на предложения за премиер Луиш Монтенегро, лидер на Социалдемократическата партия, основна сила в Демократичния съюз, спечелил изборите.

За министър на финансите е избран икономистът Жоаким Миранда Сарменто, а на външните работи – евродепутатът Пауло Ранджеп. Нуно Мело ще оглави отбраната. В кабинета влизат 17 души.

Заради правителството на малцинството, Монтенегро ще трябва да разчита на подкрепата на други партии в парламента за всеки внесен законопроект.

Той вече изключи всякакви договорки с популистите от крайнодясната партия "ШЕГА", които се класираха трети на изборите.

Премиерът и правителството трябва да встъпят в длъжност и да положат клетва на 2 април.

След това Монтенегро ще представи програмата на кабинета в парламента, където другите партии могат да внесат вот на недоверие. Ако този ход се окаже успешен, друг партиен лидер ще бъде натоварен със задачата за опита да състави правителство.

В икономически и финансов план новото правителство ще може да извлече ползи от благоприятна ситуация – ниско ниво на безработицата, растеж над средното за еврозоната и бюджетен излишък от 1.2 процента от БВП.