Свят

Крайнодесните в Португалия с голяма подкрепа месеци преди евроизборите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Само за пет години крайната десница в Португалия стана трета политическа сила в парламента. Партията "Шега" получи голям процент от гласовете на предсрочните избори, а според анализатори това показва, че хората не са доволни от традиционните партии.

Португалия не е изключение от тенденцията в някои европейски страни, където популистката, радикална и крайна десница е във възход. Не знам дали всички хора, гласували за "Шега" - които са повече от 1 млн., се припознават в ценностите на това крайнодясно политическо семейство. Но това със сигурност е протестен вот, защото страната е нестабилна.

Рикардо Борхес де Кастро, Европейски политически център

Ако тази тенденция продължи, Португалия може да отвори нова политическа глава на европейските избори през юни, което ще се отрази и на крайната десница на Стария континент.

Според мен "Шега" ще избере евродепутати, каквито в момента няма, и ще бъде представена в Европейския парламент. Това наблюдаваме през последните години - отслабване на дясноцентристите и левите и постепенно увеличаване на крайностите.

Рикардо Борхес де Кастро, Европейски политически център

Окончателният състав на правителството в Лисабон все още не е ясен, защото дясноцентристите от Демократичния алианс обещаха да не допускат крайнодесните да участват в новия португалски кабинет.