Свят

Основните партии в Португалия призоваха избирателите да ги подкрепят в неделя

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С големи митинги основните политически партии и коалиции в Португалия приключиха кампанията преди предсрочните избори на 10 март.

Лидерът на Социалистическата партия се обърна за подкрепа към жените, младите хора и работниците. Обясни, че само с победа на изборите може да се продължи по досегашния път напред.

Обръщам се към тези, които работят, към тези, които са работили през целия си живот, жените, младежите – гласувайте, защото става въпрос за нашето бъдеще, което е заложена на карта. Обръщам се и към тези, които още не са решили дали и за кого ще гласуват. Всеки допълнителен глас може да ни помогне да спечелим.

Педро Нуно Сантош – лидер на Социалистическата партия

Водачът на коалицията Демократичен съюз, която обединява основната опозиционна Социалдемократическа партия и две по-малки дясноцентристки, призова за обръщане на страницата, т.е. смяна на досегашното ляво управление.

Решението в неделя е наистина важно, ще окаже влияние върху следващите десетилетия. Ако не обърнем курса на страната, можем да очакваме още по-лоши резултати от тези, които имаме днес. Трябва да обърнем страницата.

Луиш Монтенегро – лидер на коалицията Демократичен съюз

Последното социологическо проучване потвърждава тенденцията от последните месеци: Демократичният съюз има подкрепа от близо 30%, докато социалистите изостават с около 3-4 пункта (27 на сто).

На тези избори се очаква крайнодясната формация "ШЕГА!" (Стига вече! на португалски) да набере сериозна подкрепа – около 17% от гласовете – повече от двоен ръст в сравнение с изборите през 2022 г.

Вотът бе свикан, след като досегашният премиер Антониу Коща подаде оставка след разследване за корупция и търговия с влияние.

Това заедно със слабия ръст на доходите и високите разходи за живот могат да засилят ролята на крайната десница при съставянето на следващото правителство.