Спорт

Португалия разгроми Босна, Нидерландия надви драматично Гърция и докосва Евро 2024

От Euronews България Euronews България
391653207 661012102798513 1560099585285663265 N Снимка: Фейсбук

Португалия разгроми Босна и Херцеговина с 5:0 като гост в мач от група "J" на квалификациите за Евро 2024. Капитанът на "мореплавателите" Кристиано Роналдо бе основна фигура за успеха, реализирайки две от попаденията.

Футболистът на Ал-Насър откри резултата още в 5-ата минута, а 15 по-късно вкара още един гол, след като бе точен от дузпа. По този начин Роналдо вече има рекордните 127 попадения в сметката си за националния отбор на Португалия. Останалите голове за отбора на Роберто Мартинес бяха дело на Бруно Фернандеш в 25-ата минута, Жоао Кансело в 32-рата и Жоао Феликс в 41-вата минута. 

След този успех Португалия продължава да бъде лидер в групата с пълен точков актив от 24 след осем изиграни двубоя, докато Босна и Херцеговина се намира на 5-ата позиция с 9 пункта.

В друг интересен мач от вечерта Нидерландия постигна късна победа при гостуването си на Гърция в решаващ сблъсък от група B. „Лалетата” се наложиха с 1:0, а единственият гол в срещата дойде в продължението на мача от дузпа, реализирана от капитана Върджил ван Дайк.

Преди това Вут Вегхорст пропусна 11-метров наказателен удар, а в десетата минута на добавеното време в мача, реферът Алехандро Ернандес имаше възможност да отсъди трета дузпа в полза на Нидерландия, но след преглед на ситуацията с ВАР не посочи бялата точка.

В заключителните минути на двубоя в Атина, селекционерът на Гърция Густаво Пойет бе изгонен с директен червен картон за бурни реакции край тъчлинията.

С победата си Нидерландия се изравни по точки на второто място с "елините", но „лалетата” са с два мача по-малко. Те обаче са срещу аутсайдера в групата Гибралтар и тима на Ирландия. В същото време за гърците остава само един двубой – срещу лидера и класирал се вече за финалите отбор на Франция.