Спорт

Кирил Десподов: Поемам отговорност като човек, но ако кажете, ще подам оставка

От Euronews България Euronews България
Despodov BGNES Снимка: БГНЕС

"Няма как да говорим за добро настроение. Опитахме се, доколкото можем, някак да успокоим нещата. Но това е за момент, защото утре ни чака още един тежък мач. Всички го знаем и трябва да сме готови за това, което ни очаква".

Това каза капитанът на националния отбор по футбол Кирил Десподов пред журналисти при заминаването на българския тим за контролата с Албания. Мачът е във вторник от 19:00 часа. Крилото на ПАОК сподели за трудностите пред родните футболисти след загубата с 0:2 от Литва в събота. 

Според него няма как да се говори, че футболистите нямат желание. Десподов посочи червения картон на Андриан Краев и пропуснатите положения в началото срещу Литва като основен фактор, повлиял за крайния резултат.

Капитанът не пожела да коментира ръководството на БФС и евентуалната смяна на селекционера Младен Кръстаич. 

"Треньорска смяна не мога да коментирам, защото съм футболист и съм долу на терена. Има си хора, които да преценяват тази ситуация. Решението за нас - за футболистите, е утре да излезем и да умрем на терена, както се казва", каза още капитанът на националния отбор. 

"Реално погледнато всички в България искаха подмладяване на националния отбор и го получиха. От една година господин Кръстаич е на поста си, подмлади изцяло отбора. Започна да гради нещо, което преди не е правено. Средна възраст 23-24 години. Направихме нелоши резултати първите мачове, добре започнахме. Видя се желание, нова схема на игра, нови футболисти. Винаги трябва да се даде време. Разбира се, тук говорим за квалификации, в които се искат резултати от всички в България.", заяви още Десподов.

Той добави, че никой от ръководството на БФС не е говорил с футболистите.

"Кой да говори с нас? Защо ръководството на БФС да трябва да говори с нас? Те трябва да говорят само и единствено откъм футболната част, а не дали ще сменят треньора или някой директор. Нашата работа е на терена. Не ме вкарвайте в интриги", ядоса се капитанът на националния ни отбор и заяви, че поема отговорност за слабото представяне.

На въпрос в какво се изразява това, отговори:

"Поемаме отговорност значи може би цялата критика да е върху нас. Това мога да поема като отговорност. И другия мач да се представя по-добре. Ако кажете, ще подам оставка, няма проблем. Поемам отговорност като човек. Заставам пред вас и го казвам. Ако има нещо, критикувайте мен". 

България завършва евроквалификациите с още два мача. На 16 ноември "трикольорите" домакинстват на Унгария, а 3 дни по-късно гостуват на Сърбия. "Лъвовете" са на последното място в своята група G с едва 2 точки от 6 изиграни мача.