Спорт

Младен Кръстаич: Ако в българското първенство не играят българи, по-добре да го закрием

От Euronews България Euronews България
Mladen Krasaich BGNES

Подкрепа за футболистите от националния отбор на България, а не критика. За това призова селекционерът Младен Кръстаич на пресконференцията преди контролата с Албания във вторник от 19:00 часа в Тирана.

Двубоят идва само дни след загубата от Литва в София с 0:2. С нея "лъвовете" затвърдиха слабото си представяне в квалификационния цикъл за Европейското догодина, като в момента заемат последното място в група G с едва 2 спечелени точки от 6 мача. Утрешният им съперник Албания пък е съвсем близо до това да се класира за Евро 2024, като оглавява своята група Е с 13 точки, а само преди дни победи Чехия с категоричното 3:0.

"Не искам да има напрежение към момчетата, върху мен може. Следвашият мач е приятелски, очаквам морална подкрепа. Каквото има, хвърляйте го към мен. Най-важното не е дали аз ще остана, а момчетата. Проблемът не е Кръстаич, а момчетата да се развиват. Говоря в интерес на българския футбол.", заяви Кръстаич 

Сърбинът сподели и личното си мнение относно проблемите на българския футбол, като даде мрачна прогноза за неговото бъдеще, ако българските играчи не получават повече шанс за изява в родното първенство. 

"На Балканите сме хора на крайностите - или вдигаме хората, или ги закопаваме в земята. В отбора има деца, които не играят в клубовете си, но по-добри от тях няма. Ще видите с времето, че ще съм бил прав. Не е моментът да говоря тук за големия проблем в българския футбол, защото ще изглежда като оправдание. Вижте в Сърбия и Хърватия колко чужденци играят и си направете сметката. Ако в българското първенство не играят българи, по-добре да го закрием. Трябва да се грижим за нашите деца. В момента аз се чувствам българин, не би трябвало аз да уреждам паспорти за българските деца. Ако това продължи като тенденция, вас скоро няма да ви има.", добави още сръбският специалист.

Кръстаич заяви, че усеща подкрепа от играчите, както и техническия директор в Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов-Гонзо.

"От първия ден работим добре заедно, мисля че имаме еднакви идеи за българския футбол. При нас всичко е открито от първия ден, казваме си всичко в лицето. Интриги няма нито при мен, нито при играчите", добави още Кръстаич.

Един от по-опитните в състава Ивайло Чочев също подкрепи треньора. Той заяви, че основната вина за осемте поредни мача без победа е на футболистите. По-рано през деня същото мнение изказа и капитанът Кирил Десподов.