Свят

Премиерът на Португалия се извини за скандала за корупция с негови приближени във властта

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Португалският премиер в оставка се извини на сънародниците си за скандала с разследването за корупция сред негови приближени във властта.

Португалците, всички ние, бяхме изненадани със съдебно дело и сериозни подозрения, които доведоха до моята оставка. Без да опитвам да заема мястото на съдилищата, на които вярвам и които уважавам, трябва да споделя със съгражданите си, че изземването на пликове с пари от офиса на човек, когото съм избрал да работи с мен, освен че ме наранява заради нарушеното доверие, ме смущава и имам дълг да се извиня на португалците.

Антониу Коща, министър-председател на Португалия в оставка

Властите в Португалия проверяват дали близки до премиера лица са злоупотребили с проекти за добив на литий и водород. Министерства и официалната резиденция на Коща бяха обискирани.

 

В телевизионно обръщение той коментира, че не е разговарял с началника на кабинета си, който уволни, след като стана ясно, че е сред арестуваните заедно с кмета на град Синеш.

Началникът на кабинета ми, проф. Витор Ешкария, е човек със солиден академичен опит. Доверих се да изпълнява ролята, която имаше, не съм запознат с неговата версия на фактите, която виждам в медиите.

Антониу Коща, министър-председател на Португалия в оставка

Коща обеща да съдейства на властите по време на разследването. Въпреки че подаде оставка, той ще бъде премиер до следващите парламентарни избори, които са насрочени за март догодина. А след кариерата му в португалската политика - името му се спрягаше за председател на Европейския съвет след изтичането на мандата на Шарл Мишел.

 

Към момента Коща не е осъден и това му позволява да поеме поста, но не е ясно дали европейските социалисти ще продължат да го подкрепят.