Европа

Премиерът на Финландия и президентите на Португалия и Литва посетиха Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинският президент Володимир Зеленски посрещна няколко европейски лидери в Деня на националното знаме, който предшества Деня на независимостта на Украйна.

Министър-председателят на Финландия Петери Орпо заяви, че страната му подготвя 18-и отбранителен пакет за Украйна и че той ще включва тежки оръжия и боеприпаси.

 

Като се има предвид размерът на моята страна, ние сме един от най-големите донори. Общата подкрепа на Финландия за Украйна е над 1,7 милиарда евро. Финландия е изпратила на Украйна 17 пакета с отбранителна техника. В момента подготвяме 18-ия си пакет.

Петери Орпо, министър-председател на Финландия

Зеленски отбеляза, че приоритетни за Украйна остават F-16 заради техния брой, който може да задоволи потребностите на военно-въздушните сили на страната, но заяви, че Киев е готов "да приеме всякакъв вид самолети.

 

Финландия подкрепи значимо глобалните усилия за постигане на мирната формула. Днес получих уверения от премиера относно готовността на страната да ръководи съвместно изпълнението на точките от мирната формула. Обсъдихме и укрепването на нашето единство в Европа.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Сред високопоставените чуждестранни гости, посетили Киев бяха и президентите на Португалия Марсело Ребело де Соуза и Литва Гитанас Науседа.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна също и с Председателстващият тричленното Председателство на Босна и Херцеговина Желко Комшич и членът Денис Бечирович. Той им е благодарил за финансовата подкрепа, която Босна и Херцеговина предлага на Украйна, и е отбелязал важността на присъединяването на Босна към политиката на Европейския съюз за въвеждане на санкции срещу Русия.