Европа

Португалия гласува: Страната може да избере дясноцентристко управление

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Португалците се отправят към избирателните урни, за да изберат нов парламент.

Вотът е предсрочен, след като през ноември премиерът и лидер на Социалистическата партия Антониу Коща подаде оставка на фона на започнало разследване за корупция. Той обаче не е обвинен в престъпление. Социалистите се движат втори в социологическите проучвания, което означава, че вероятно ще загубят властта. Но новият им лидер Педро Нуно Сантош иска да привлече колебаещите се млади избиратели и тези от по-бедните слоеве на населението. Корупцията обаче е само един от проблемите. Високата инфлация, кризата с жилищата, затруднени обществени услуги като образование и здравеопазване трябва да бъдат решавани с твърди и смели мерки.

Тази година Португалия отбелязва 50 години от възстановяването на демокрацията и свалянето на фашистката диктатура. Някои очевидци на събитията от 1974 г предупреждават, че и в настоящето има рискове – например събралата солидна подкрепа крайнодясна формация „ШЕГА!“ на Андре Вентура.

 

Мисля, че трябва да гласуваме. Страната минава през сериозен риск, подобно на много страни по света, ситуацията да се обърне, преди 25 април, до нещо още по-лошо. Затова хората трябва да проявят разум и да гласуват, но да не се поддават на демагогия и лъжи.

Освалдо Соуза – оперен певец 

Младите хора са сравнително лесна електорална база за популистките формации. Те търсят нови послания и решения. А в ситуация на криза с високи цени на храните, жилищата и наемите идеологията на „ШЕГА!“ намира поддръжници.

 

Разрушителните послания привличат повече младежи. Младите хора не се идентифицират толкова с утвърдените партии. Те са привлечени от партии, които носят нещо ново, носят решения, макар и разединяващи. Разбира се, все още не знаем дали този капацитет за видимост на дадена политическа сила ще се превърне и в реални гласове.

Паула Ешпирито Санто – преподавател по социални и политически науки 

Въпреки десетките милиарди евро помощ за развитие на Европейския съюз през последните десетилетия, Португалия остава една от най-бедните страни в Западна Европа. През 2022 г средната месечна заплата преди облагането с данъци беше около 1400 евро, което едва стигаше за наем на апартамент с една спалня в Лисабон.

Над 10.8 милиона гласоподаватели са призовани да избират между 18 политически сили: 15 партии и 3 коалиции.

Дни преди гласуването сондажите даваха преднина от 3-4 процента на коалицията „Демократичен съюз“, в която влизат Социалдемократическата партия и две по-малки дясноцентристки партии, пред Социалистическата партия.

Изглежда обаче, че за да се състави правителство, ще бъдат необходими дълги и сложни преговори за коалиция, тъй като нито една сила няма да има мнозинство в парламента.