Европа

Лидерът на Демократичния съюз в Португалия ще състави правителство на малцинството (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза връчи мандат за съставяне на правителство на малцинството на лидера на Демократическия съюз, който спечели парламентарните избори на 10 март с малка преднина.

Луиш Монтенегро заяви, че партията му е готова да управлява самостоятелно, след като отхвърли предложението за коалиционни преговори, отправено от крайнодясната партия "Шега".

Президентът ми връчи мандат за съставяне на правителство. На 21-и имам среща с председателя на Европейската комисия и с моите колеги, лидери на партиите от Европейската народна партия. С президента се договорих да изпълня мандата в рамките на една седмица. На 28 март ще му представя състава на новото правителство. Освен това се разбрахме датата за полагане на клетва да бъде 2 април.

Луиш Монтенегро – лидер на Демократически съюз и назначен за премиер на Португалия

Правителство на малцинството на Демократическия съюз ще бъде зависимо от крайнодесните от „Шега“ или от левицата в прокарването на закони в парламента, което би го направило нестабилно.

Решението на президента консерватор бе оповестено, след като избирателната комисия приключи с преброяването на гласовете от чужбина. Гласоподавателите зад граница осигуриха на "Шега" още две места в парламента, докато Демократическият съюз и Социалистическата партия получиха само по още едно.

По този начин Демократическият съюз разполага с 80 депутати в 230-местния законодателен орган. Социалистическата партия има 78, а основаната преди пет години крайнодясна партия "Шега" – 50.

След полагането на клетва, Монтенегро ще разполага с 10 дни да представи програмата си пред парламента. Тя се одобрява автоматично, освен ако законодателният орган не проведе гласуване, с което да я отхвърли. 

 

 

Преброяването на бюлетините в Португалия продължи повече от седмица след предсрочните избори. Около 350 000 бюлетини от цял свят са решаващи за разпределянето на последните четири места в парламента.

Ръководеният от социалдемократите дясноцентристки "Демократически алианс" ще има близо 80 депутати, а лявоцентристката Социалистическа партия, която управляваше през последните осем години, остава втора със своите 77 места.

Това разпределение обикновено не оказва влияние върху крайния резултат от изборите. Фактът, че резултата беше толкова близък няма да повлияе на мнозинство в Парламента. Оставя отворена възможността Демократичен алианс да не е на първо място и Социалистическата партия да има повече гласове.

Андре Азеведо Алвеш, професор, Католически университет на Португалия

Португалският президент Марсело Ребело де Соуса започна консултациите с лидерите на партиите, но назначаването на новият министър-председател може да се случи след преброяването на всички гласове, включително бюлетините от чужбина.

Мисля, че вероятно ще имаме крехко правителство. Винаги е рисковано да се правят прогнози. Необходима е само една критична ситуация като одобряване на бюджета или мнозинство, което не може да се постигне и правителството вероятно ще падне. Възможни са и нови избори.

Андре Азеведо Алвеш, професор, Католически университет на Португалия

По традиция социалдемократите и социалистите претендират за по две от местата в чужбина. Но времената са различни. Някои португалци в чужбина са поддръжници на бившия американски президент Доналд Тръмп и бившия лидер на Бразилия Жаир Болсонаро и смятат, че Андре Вентура, който е лидер на популистката партия "Шега", им подражава. Португалският президент ще приключи кръга от срещи с Луис Монтенегро, лидерът на спечелилата коалиция "Демократически алианс". Едва след като бъдат публикувани официалните резултати, се очаква да остане ясно кой е най-подходящ за съставяне на кабинет и да бъде назначен за премиер на Португалия.