Политика

Татяна Буруджиева: Битката на тези избори ще е необичайна – не за първото, а за второто място

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ако съдим по данните на "Маркет линкс" става ясно, че за второто място на изборите най-голям шанс имат ПП-ДБ пред ДПС и „Възраждане“. Тези дни ще видим данните от всички агенции, като те варират, така че ще бъде много интересно. Това каза ефира на PrimeTime политологът доц. Татяна Буруджиева.

Едното обяснение е нещо да се е сринало на терен, а другото обяснение е, че теренът е много подвижен. Ако е така, в последните дни можем да очакваме най-накрая да се реши казусът за това кой ще бъде втори. Още при започването на кампанията първите данни показаха тази очертаваща се битка, но не обичайната – за първото място, а за това кой ще бъде втори.

Според доц. Буруджиева големият казус след изборите ще бъде кой и с кого ще води разговори за съставяне на правителство. По думите ѝ през последните дни се наблюдава омекотяване на позицията на ПП-ДБ:

Кирил Петков каза, че това, което чуват за правителство с министър-председател Бойко Борисов и с участието на Делян Пеевски е това, което те няма да приемат. Това е едно отваряне, позицията е доста по-различна, отколкото беше в кампанията досега.

Според нея освен кампанията, която става достояние на цялата общественост, вътре в политическите сили текат разговори, както и вероятен натиск.

„Няма начин да не се случва нещо отзад, след като така по време на кампания се сменят посланията, което обикновено не се случва. Ако можеше да се очаква невъзможност за съставяне на правителство и преговори, постепенно щяхме да чуваме едно градиране и накрая да се каже „Никога с тези повече“, но ние чуваме и виждаме точно обратното“, обясни още Татяна Буруджиева.

Целия разговор вижте във видеото.