Политика

От “Обединение за честни избори” искат от политиците да съблюдават честността на изборите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

В седмицата на изборите говорим за очакванията за честността на вота. От “Обединение за честни избори” написаха отворено писмо до политическите сили у нас с призив тя да бъде гарантирана.

Мотивацията ни да напишем това писмо идва в контекста на едно постоянно намаляващо доверие в последните няколко години. Доверието се е изчерпало от една страна в изборния процес като представителство, а от друга страна е намаляващото доверие в това, което ни се предлага на политическия терен. Това каза ефира на PrimeTime Жоро Пенчев от фондация "Общество БГ", които са част от инициативата.

Това, че броят на хората, които не гласуват расте е много притеснително, защото то е път за отстъпление от принципите на демокрацията и влошава здравето на обществото в България.

По думите на Жоро Пенчев честността на изборите е от една страна в ръцете на институциите и служебното правителство, а от друга страна в политическите партии.

„Ако партиите не могат да ни предложат друг тип политики, надяваме се поне, че могат да ни предложат гаранции за това, че те ще съблюдават честността на вота“, обясни той.

Ние ги питаме съвсем директно – какви мерки сте взели вие и какво предлагате да променим в бъдеще относно законодателството за изборния процес, така че да намалим дела на невалидните бюлетини, изборните нарушения, слабата подготовка на накои членове на секционни комисии?

След като от “Обединение за честни избори” получат отговори на зададените към партиите въпроси, те ще ги представят пред обществеността, за да се търсят общи решения, сподели още Жоро Пенчев.

Целия разговор вижте във видеото.