Европа

Кои са най-големите проблеми, пред които е изправен Европейският съюз?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Инфлацията и разходите за живот продължават да вълнуват най-много избирателите в Европа. И има защо:

Растящите разходи за живот ще бъдат един от най-големите проблеми, които вълнуват хората, когато отидат да гласуват през юни. Направихме анкета сред хора от цяла Европа и две трети от тях казаха, че справянето с високите цени трябва да бъде приоритет за Европейския съюз. Имате покачване на цените на енергията с 40%. Един от трима европейци казва, че не би могъл да плати неочаквана сметка за ток. Хората усещат сериозни затруднения. Когато ЕС обмисля своята енергийна политика, климатичния преход, трябва да помисли как това ще се отрази на джоба на хората.

Джак Шиклър – финансов кореспондент на Euronews

Миграцията беше голяма тема в последното десетилетие. Още от трагедията на остров Лампедуза през 2013 г. Сега най-накрая имаме Пакт за миграцията. Отне години, за да стигнем до тази отправна точка. Той е несъвършен. Никой не го харесва. За левите е твърде десен, за десните е твърде ляв. Но е отправна точка. Следващият мандат ще бъде зает с начините за интегриране на този пакт в законодателството на държавите членки и как всичко това работи на място. Имаме нужда от миграция, от контролирана миграция. Европа остарява много бързо. Мнозина биха дали пример с украинския казус – че можем много бързо да се справим с търсещите убежище, хората, които се нуждаят от закрила.

Мейб Макмеън – кореспондент на Euronews по европейските въпроси

„Определено отбраната ще бъде един от въпросите, които ще попаднат в центъра на мандата на следващите Комисия и Парламент, не на последно място заради пълномащабната руска инвазия в Украйна. Има осъзнаване, че тази война ще продължи в обозримо бъдеще. Защото в последните няколко месеца Украйна изостава във военно отношение. И за пръв път от много години на европейския континент има война. Но има и признание, че Украйна може да не е единственият конфликт, пред който ще се изправи светът в следващите години. ЕС смята, че трябва да остане здраво стъпил на земята по отношение на собствената си отбрана и сигурност, а не да разчита винаги на Съединените щати“, казва кореспондентът на Euronews по европейските въпроси Шона Мъри.

Според Робърт Ходжсън – кореспондент за околната среда и енергетиката,  „лидерите  са си поставили цел да намалят емисиите на парникови газове с 55% до края на това десетилетие. Което означава, че трябва да бъде направено в мандата на следващите Комисия и Парламент. Това е огромна задача и ще стане дори още по-голяма, когато бъдат приложени новите цели за климата. По отношение на изборите, имаме десни партии, които подкрепят фермерите и на практика задържат цялата Зелена сделка. Така че, да, импулсът е налице, но дали ще продължи след изборите е друг въпрос“.