Европа

Илхан Кючюк: Европейският съюз трябва да направи много повече за Западните Балкани

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

ЕС среща Балканите”. За трета поредна година форумът събира европейски лидери и водещи политици от държавите на Балканите в разговор за общото им бъдеще. Приближават ли се съседните ни страни към европейското семейство на фона на сложна политическа и геополитическа обстановка и на прага на избори? Говори Илхан Кючюк - български представител в Европейския парламент и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите в Европа. 

 

„Случилото се в Украйна накара европейската тежка бюрокрация да преосмисли своето решение относно политиката по разширяването. И това беше добрата новина от последните няколко месеца“, каза Илхан Кючюк в Праймтайм.

„Това обаче е напълно недостатъчно. Европейският съюз трябва да направи много повече. А не от години наред да повтаряме, че тези страни исторически принадлежат към нас, но искаме някой ден да са и политически част от европейското семейство“, уточни евродепутатът.

„Следващата Европейска комисия влиза с ясната заявка да бъде Комисията по разширяване. Надявам се и резултатите да бъдат такива. Защото идеята за геополитическото позициониране на ЕС през тази Европейска комисия намери своето проявление на няколко момента, но не бих казал, че процесът е завършен“, смята той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.