Европа

Първият дебат за председател на ЕК: Остри реплики и провокативни въпроси за бъдещето на Евросъюза

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В първия дебат, проведен в Маастрихт преди европейските избори, всички погледи бяха насочени към настоящия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Седем кандидати за ръководството на Комисията и настоящият лидер се опитаха да спечелят избирателите. Натискът върху фон дер Лайен беше силен, като тя беше подложена на нападки от ляво и дясно. Кандидатът на ЕНП не отрече евентуално сътрудничество след изборите с твърдата дясна политическа партия ЕКР (Европейски консерватори и реформисти).

 

Европейският парламент е този, който трябва да намери мнозинства. Това много зависи от това какъв е съставът му.

Урсула фон дер Лайен, кандидат на ЕНП, настоящ председател на Комисията

Ценностите и правата не могат да се разделят според някакви политически договорености. Или можеш да работиш с крайната десница, защото имаш нужда от нея, или казваш ясно, че не е възможно да се постигне споразумение, защото те не зачитат основните права, за които се бори нашата комисия.

Николас Шмит, кандидат на Социалисти и демократи

Но Урсула фон дер Лайен не беше единствената, която получи натиск. Кандидатът от крайнодясната партия „Идентичност и демокрация“ Андерс Вистисен също беше подложен на кръстосан огън.  

 

Г-н Вистисен, ще коментирате ли проблемите, които наблюдаваме сега с Русия, Алтернатива за Германия и Китай? Това е вашата група. Може би преди да поучавате всички, трябва да почистите собствената си къща.  

Бас Ейкхаут, кандидат на Зелените

Кандидатът на европейската левица Валтер Байер беше аплодиран от публиката, когато зададе въпрос на Урсула фон дер Лайен за Израел.  

 

Кога Европейският съюз ще наложи санкции на Израел, за да спре войната в Газа?

Валтер Байер, кандидат на Европейската левица

Да виждаш колко невинни цивилни граждани умират, особено деца е непоносимо и е неприемливо. И затова се нуждаем от прекратяване на огъня. Трябва да освободим и заложниците. Трябва да седнем и да работим по решение за две държави, защото това е единственото мирно за региона решение. 

Урсула фон дер Лайен

Шона Мъри, Euronews: Станахме свидетели на доста силен дебат, особено по някои от въпросите около общата външна и отбранителна политика, финансирането на Украйна и ситуацията в Газа. Под въпрос беше и как да се справим с антисемитизма в Европа, а също и с околната среда, как да защитим зелената сделка, като същевременно отговорим на исканията на земеделските стопани. Несъмнено тези въпроси ще бъдат обсъждани отново и отново през следващите няколко седмици.

Следващият дебат на кандидатите ще се проведе на 23 май в Брюксел.