Общество

"Галъп": Следващите два дни са решаващи за структурата на вота

От Euronews България Euronews България
Gallup NS Източник: "Галъп интермнешънъл болкан".

Към началото на юни се очаква на изборите за Народното събрание да гласуват 40,2% от им ащите право на глас. От тях 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого". За европейските избори декларативната активност е  по-ниска – 37,7%, като 3.1% имат намерение да гласуват с  "Не подкрепям никого". Данните са от сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио.

Проучването обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю "лице в лице"с таблети между 29 май и 4 юни. Сондажът не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, коментират социолозите.

Очакванията за парламентарния вот са ГЕРБ-СДС да съберат 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, "Възраждане" – 15,5%, ДПС – 15,3%, БСП - 8%, ИТН – 6,1%.

На сравнително удобна позиция дори за атака на "летвата" са "Солидарна България" с 3,1% и "Синя България" с 2,8%.

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на "Величие" – засега с 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, "Български възход" – 1,1% и "Левицата!" – на самия ръб от 1%.

"Подредбата в тези тесни рамки, разбира се, е въпрос на множество фактори и възможни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия праг, но с нелоши изгледи да се прицелят в него, сега са формации като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като "Зелено движение", формацията на Иван Гешев и други", допълват от "Галъп".

Gallup EP Източник: "Галъп интермнешънъл болкан".

За Европейския парламент се очаква ГЕРБ-СДС да вземат 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, "Възраждане" – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад остават "Солидарна България" – с 3%, "Синя България" – 2,6% и др.