Европа

Според проучване на Еuronews: Очаква се дясно мнозинство в Европейския парламент

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Според проучване на Euronews Superpoll едно нещо изглежда сигурно: след изборите на 6 до 9 юни Европейският парламент ще има ясно дясно мнозинство. Партия Алтернатива за Германия ще се нуждае от ново парламентарно семейство в Европейския съюз след изключването си от крайнодясната група „Идентичност и демокрация“. Проучването проследи дали други партии ще успеят да се присъединят към групата на крайната десница „Алтернатива“.

Редица крайно десни партии са на път да се радикализират. Аз не смятам, че всички те ще се съберат след изборите. Предполага се да видим три вместо две политически групи. Това е и причината, поради която Мари льо Пен даде да се разбере, че иска да се разграничи от Алтернатива за Германия.

Стивън Ван Хек, професор по европейски политики

Изследването показва, че при необходимост от поне 23-ма евродепутати от 7 различни държави членки, място за грешка няма да има, благодарение на подкрепата на потенциални 15 места от AfD в Германия. Вече се правят обаждания и запитвания. Българската партия „Възраждане“ се е свързала с лидерите на Алтернатива на Германия след изключването им от Идентичност и демокрация. Освен Алтернатива за Германия, има прогнози относно евродепутати от Полша, Литва, България, Унгария и Словакия. Общото между тези  партии може да бъде техният проруски политически подход във време когато украинският въпрос ще бъде една от най-актуалните теми за следващия законодателен орган на блока.