Европа

Юлиана Николова: Предишният и следващият Европейски парламент ще си приличат по трудните преговори

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Трудно е да се каже по какво ще си приличат и по какво ще се различават предишният и следващият Европейски парламент, основно заради това, че той ще е доста по-разнообразен. Възходът на десните партии и заявката на част от тях да правят ново партийно семейство в Европейския парламент са факт. Това каза ефира на PrimeTime директорът на портал “Европа” Юлиана Николова.

По думите ѝ предишният и следващият парламент ще си приличат по трудните преговори.

Ще си приличат и по това, че ЕНП пак ще е първата политическа сила, но отново няма да има 50+1 гласа, за да може да управлява и ще трябва да прави коалиции. Ще се различава по това, че социалистите инициираха т.нар. Берлинска декларация, в която призоваха никой да не се коалира с крайнодесните.

От това дали партиите са се присъединили или не към тази декларация ще зависи отношението за коалиции на европейските социалисти към другите политически сили, обясни още Николова.

 

Възходът на десните е по-малък от очакваното, а той започна да пада още по-видимо през последните седмици.

„Преди Урсула фон дер Лайен да дискутира възможността за коалиция с Европейските консерватори и реформисти, тя използва министър-председателя на Италия Джорджа Мелони, за да прокара и през Съвета и през парламента много от решенията за Украйна. Това е знак, че работи добре с тях, което пък ѝ навлече гнева на германските социалисти“, обясни още Юлиана Николова.

Целия разговор вижте във видеото.