Европа

Жителите на гръцките острови се чувстват забравени и не се интересуват от европейските избори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейските избори са съвсем близо и милиони хора се готвят да гласуват. Сред тях са и островитяните, които особено в Гърция са важна част от населението. На остров Милос местните жители казват, че не са много хората, които наистина се интересуват от изборите, защото не осъзнават значението им за тяхното ежедневие.

Хората не се интересуват от европейските избори, защото не са осъзнали значението им. Те не разбират, че повечето решения се вземат от Европейския съюз и се прилагат за всички държави членки.

Спирос Лукакис, собственик на бар

Избирателите са разочаровани и казват, че ЕС трябва и може да направи много неща, за да помогне на островитяните - специална част от населението, която се нуждае от внимание.

 

Европейският съюз може да направи много неща за островитяните. Тук ние се чувстваме изолирани, като граждани втора категория. Например по отношение на данъците или транспорта и разходите за него, а също и по отношение на цената на продуктите.

Василис Папайкинос, главен готвач и собственик на ресторант

Рибарите се тревожат за рибните запаси, които всъщност са техният поминък, и искат от ЕС да вземе мерки.

Съществува проблем с рибните запаси. Но те не предприемат никакви мерки и не извършват никакъв контрол, за да решат този проблем.

Францескос Маврогианис, рибар

Земеделските стопани, от друга страна, настояват за действия и европейски политики, които да им позволят да имат дори и най-малката печалба.

В старите времена имахме някаква печалба, ако работехме здраво. Но сега намаляваме производството си, имаме и насекоми, които унищожават реколтата.

Катерина Ксиду, земеделски производител

Надежда и отчаяние. Тези чувства изпитват жителите на гръцките острови преди европейските избори. От една страна, те се надяват, че ЕС ще им помогне най-накрая да преодолеят проблемите си, като високите разходи и трудностите на живота на един остров. От друга страна обаче те смятат, че Европа ги е забравила. 

Йоанис Карагиоргас, остров Милос, Еuronews