Европа

Преди изборите в Гърция: Ученици се вълнуват, че ще гласуват за пръв път

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

17-годишни младежи в Гърция се вълнуват, че ще гласуват за пръв път – на европейските избори през юни. Трима ученици от училище в Атина имат тревоги, но и надежди за бъдещето на континента.

 

Това е много добра възможност за нас, младите хора, с гласа си да прекроим Европа, да изберем нови хора в Европейския парламент, които да представят по-добре нашите идеи и воля. Или с други думи – Европа, които искаме да видим в бъдеще. Загрижена съм за образованието, околната среда, мира на континента.

Симела Мавромати – ученичка от Атина

Друго момиче разкрива как научава новините.

В училище правихме различни проекти, но се информирам и сама. Питам семейството си, разказва Фотени Кацароли, като допълва, че използва и интернет, за да се информира повече. 

Трета ученичка е категорична защо ще гласува.

 

Да, разбира се, че ще гласувам. Смятам, че няма млад човек, който да не вижда грешките в нашето общество. Но повечето от нас се чувстват безсилни. Но с участие в изборите нашият глас може да бъде чут в европейски измерения. Можем да изберем представители, които ще имат същите възгледи като нашите и които ще могат да защитят идеите ни в Европа. Вината не е толкова в ЕС, колкото в нас самите, защото не сме напълно информирани за ЕС и за изборите като цяло. Повечето млади хора гледат на възможността да гласуват като някакво бреме...

Ила Коцали – ученичка от Атина

"И Европейският съюз, и политическите партии се стремят да привлекат колкото се може повече най-много млади хора до урните на тези избори. На 9 юни право да гласуват за пръв път имат младежи, навършили 17 години. Вълнуват ги няколко основни теми – общественото здравеопазване, образованието, работните места, околната среда, технологиите", Йоргос Димитропулос от Атина за Евронюз.