Европа

Следващите европейски избори ще струват 37 млн. евро на данъкоплатците

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Осем цента ще струват на всеки от нас следващите избори за Европейски парламент. Според медийния директор на институцията – Хесус Кармона, сумата е много ниска в сравнение с тази, която държавите заделят за избори на национално ниво.  

Не влагаме толкова много пари, защото разчитаме на връзката с нашите партньори, с медиите и с гражданското общество. Опитваме да ги ангажираме възможно най-много, за да намалим парите, които данъкоплатецът трябва да даде за изборите.

Хесус Кармона, медиен директор на Европейския парламент 

Около 12 млн. от средствата за европейския вот са разпределени за съвместни проекти с медии и неправителствени организации, които да насърчат хората да гласуват.

А година преди изборите – близо половината европейци не проявяват интерес към тях. Доклад на „Евробарометър“ показва, че само 56% от гражданите се интересуват от вота. Въпреки това около 70 на сто от хората допускат, че вероятно ще гласуват.  

Предстоящите европейски избори са и първите след корупционния скандал в Европейския парламент, в който беше замесен един от зам.-председателите на институцията – Ева Кайли. 

Беше много жалко, че когато избухна Катаргейт, имаше много важни законодателни актове и никой не повдигна въпроса за тях. Но данните ни показват, че гражданите гледат все по-позитивно на това, което прави Европейският съюз, включително и за борбата с корупцията.

Хесус Кармона, медиен директор на Европейския парламент

Но в същото време Кайли вече не е под домашен арест и получи разрешение да пътува между европейските институции в Брюксел и Страсбург. Така продължава да участва в пленарните сесии наравно с останалите евродепутати.  

Тече съдебен процес и не можем да се намесваме в решенията на властите. Има разследване. Това, което правим, е да се опитаме да предотвратим подобни ситуации в бъдеще.

Хесус Кармона, медиен директор на Европейския парламент

Европейският парламент следи и за възможно влияние от Русия на предстоящия вот. 

Следим отблизо техните социални медии, различните медийни агенции. В същото време опитваме да информираме възможно най-много и най-бързо за това, което прави Европейският съюз. Това е добър начин за борба с дезинформацията, която идва от Русия.

Хесус Кармона, медиен директор на Европейския парламент

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат между 6 и 9 юни догодина.