Европа

Преди европейските избори: Могат ли бездомните да гласуват?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато институциите на европейския съюз призовават хората да гласуват, много от тях всъщност не могат. Това са именно бездомните. По данни на мрежата на браншовите асоциации, почти 900 000 души живеят на улицата или във временни жилища в цяла Европа. Повечето от тях са граждани на блока, които често не могат да отидат до урните. В няколко държави, като Белгия, най-високата бариера е административната. 

За да гласувате, трябва да имате постоянен адрес, на който сте регистрирани. Така че, ако бездомните хора живеят във временни жилища, приюти или на улицата, за тях е трудно да се регистрират на постоянен адрес.

Мария Хосе Алданас, организация в помощ на бездомните

Става въпрос не само за хората, живеещи на улицата, но и за хората в сложни жилищни ситуации. В Брюксел те се събират в синдиката Именс за взаимопомощ в ежедневието.

Нямам адрес, защото изгубих жилището си, и дори вече нямам лична карта, защото документите ми бяха откраднати. Следователно аз съм белгиец, но не съществувам като гражданин на собствената си страна. Така че ако не съществуваме от административна гледна точка, не можем да гласуваме

Жоел, бездомна

Бездомните хора биха могли да получат референтен адрес в приемно семейство. Но процесът често е дълъг и сложен. 

Не съм получил поканата си да отида да гласувам и не мога да се върна на официалния административен адрес, защото вече не ме пускат да вляза в сградата. Полицията ме изхвърли навън.

Роберто Марципани, бездомен

Освен това, гласуването за хората в затруднено положение често е с нисък приоритет. 

Въздействието на резултата от моя вот върху личното ми положение, е безкрайно далечен. А когато си в режим на оцеляване, това съвсем не е твоят приоритет.

Лорент дьо Урсел, секретар на синдиката Именс

Европейският парламент поиска да се преразгледа изискването за доказване на адрес като условие за гласуване. Но за тези европейски избори вече е твърде късно.