Европа

Австрия иска да намери дом на поне хиляда бездомни до септември

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Австрия иска да изведе повече бездомни хора от улиците и за тази цел предоставя стотици жилища под наем на достъпни цени. Един от кандидатите е Андреас, който като тийнейджър се бяга от къщата на родителите си и остава без дом. 

 

Един ден баща ми просто ме събуди сутринта и каза: ще ни изселят. И когато бях на 18 години, стоях там и трудно осъзнавах какво се случва. Целият свят се срива, всички приятели ти обръщат гръб, защото изведнъж си станал никой.

Андреас, бивш бездомник

В продължение на шест години животът му се върти около приютите за бездомни и злоупотребата с наркотици. Благодарение на инициативата "Първо жилище" Андреас най-накрая си намира квартира, а след това и работа. 

 

Когато официално влязох в апартамента за първи път с ключа - всичко беше празно - но аз стоях вътре и си мислех: Уау! Не е голям, 24 квадратни метра, но си е само мой!

Андреас, бивш бездомник

Йоханес Плешбергер, репортер на Euronews: През последното десетилетие броят на бездомните хора в Европа се е увеличил драстично. Само няколко държави успяват да изкарат хората трайно от улицата, като например Финландия, която от 15 години успешно прилага метода "първо жилище". Австрия вече също следва финландския път.

 

Това е стойността на един апартамент. Не само за хора като Андреас, но и за мен, за всички. Без апартамент, без място за живеене, без сигурно убежище и всичко, което е просто нормално в нашето общество, като течаща вода... Мисля, че не можете да си представите какво наистина означава да си бездомен. 

Таня Вехсели, неправителствена организация "Housing First - Volkshilfe"

Австрийското правителство иска да настани повече от хиляда бездомни хора в апартаменти до края септември. След това тези граждани обикновено покриват разходите си за наем със социални помощи от държавата, въпреки че много от тях - също като Андреас - успяват да си намерят работа.