Европа

Милен Керемедчиев: 44% от европейците смятат, че Европа трябва да увеличи разходите си за отбрана

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Въпросите за сигурността и опасността от геополитическите конфликти са ключови за Европа, а това се вижда и от последните проучвания, които са направени сред европейците точно преди изборите. Това каза ефира на PrimeTime международният анализатор и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Две ще са основните теми, които ще преобладават на тази избори – (не)възможността за справяне с мигрантските потоци, видяхме, че за последната година няколко правителства паднаха, а други дойдоха на власт, изцяло базирайки се на тази риторика.

Милен Керемедчиев даде за пример Словакия, като обясни, че премиерът Роберт Фицо дойде на власт с яростна антимигрантска риторика, както и падането на кабинета на премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Ако някои европейски лидери пренебрегнат опасенията на по-голямата част от европейците, ще получат същия шамар, който получиха и управляващите в Нидерландия, каза още той.

Като втора основна тема пред политиците на евроизборите Керемедчиев посочи войната в Украйна и помощта за страната, която продължава да притеснява и разделя европейските общества.

По тази тема отново виждаме, че има огромно разделение, обясни той.

При допитване 44% от европейците смятат, че Европа трябва да увеличи своите разходи за отбрана и създаването на единна отбрана. Доколкото усещам като настроения е много вероятно следващата Европейска комисия да има и еврокомисар по отбрана, което ще се случи за първи път в нейната история.

От друга страна, за последните две години бавно, но уверено руската икономика премина изцяло на военновременни нова и така се върна на нивата от Студената война, в които харчеше между 7,8% и 8% от своя Брутен вътрешен продукт за отбрана, обясни още международният анализатор.

Целия разговор вижте във видеото.