Политика

Нов сблъсък в парламента между Делян Пеевски и Христо Иванов, няма решение за ротацията (Обновена)

От Euronews България Euronews България

И днес сглобката не успя да намери решение на кризата в управлението. Кирил Петков призова за разговори през почивните дни, а Бойко Борисов обяви, че партиите вече са в предизборна кампания. На този фон продължава с пълна сила сблъсъкът между Делян Пеевски и Христо Иванов.

 

"Девет месеца това правителство го има благодарение на ДПС, защото го подкрепяме. Никой не е направил повече от нас, за да го има това правителство. Човекът, който иска да тласне към избори и това цели е моят приятел Христо. Да бъда ясен, човекът, който тласка България към избори се казва Христо Иванов." Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, предаде БГНЕС.

Според Пеевски, Иванов избива комплекси и иска да е лидер на нова партия. Председателят на ПГ на ДПС разкри и кой е авторът на меморандума, който изпокара ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

“Меморандумът, който е направен, е написан от Христо Иванов, другите му се подведоха, изложиха се и видяха, че всичко е за да се погълне държавата”, добави Пеевски.

Той коментира, че в момента няма разговори за бъдещето на правителството.“ДПС винаги е била стабилизиращ фактор и ще бъде. Да видим какво правят колегите, но това, което правят не е нормално”, смята Пеевски.

Очевидно Делян Пеевски много болезнено преживява идеята, че 100-те процента контрол, който досега е свикнал, че му се дължат, вече не могат да продължат по този начин. Ние опитваме да сложим на масата ясни правила и стандарти. За това е цялата тази истерия. Пеевски се опитва да въвлече всички в скандал. Това заяви от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

“Свикнал е със 100%, добре му е със 100% и смята, че може да имат 2/3 представители в регулаторите заедно с ГЕРБ без да носи ясна публична отговорност. Пеевски не приема това, което ние предлагаме и смята, че с шантаж ще ни застави или да се откажем или да отидем на избори”, добави Иванов.

Той каза, че Пеевски вероятно има притеснения и заради случая с Мартин Божанов - Нотариуса и случващото се заради този казус.

Иванов поясни, че разговорът за правителство е между ГЕРБ и ПП-ДБ.

“Казва се меморандум защото обобщава неща, които сме обсъждали с месеци с партньори”, каза той и добави, че документът е плод на колективен труд. Според него Пеевски трябва да обясни защо правителството не може да съществува без ДПС, но не чрез демонстрации.

 

Борисов: Преговорите за ротацията могат да започнат едва следващата седмица

След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не. Конкретните преговори с ПП - ДБ могат да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри. Това заяви във Варна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Борисов коментира, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

"Като Мария Габриел и Николай Денков успокоят обстановката, направят и преглед на министрите, и да дойдат и видят отчета за министрите, тогава ние ще им поставим нашето условие кои ние не можем да подкрепим, защото в края на краищата нашите избиратели ще ни питат "Защо?"... След понеделник, когато видим оценките на министрите, ще говорим за състава на Министерски съвет", посочи Борисов.