Политика

Делян Пеевски за главния прокурор: Не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Премахване на фигурата на главния прокурор са обсъдили ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“. След поредните разговори, свързани с конституционната реформа, стана ясно, че Движението подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор.

„Нека видим и техните предложения, да заработи комисията. Преди година и половина орязахме пълномощията и правомощията на главния прокурор, сега вървим към премахване на тази фигура", обобщи идеите дотук депутатът от ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента.

На въпрос защо трябва да се премахне фигурата на обвинител №1 той отговори риторично: "Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?!". Той уточни, че не става въпрос за една личност, а за търсене на консенсус по темите. "Всички имат проекти, сядаме и работим върху тях, както казвах наскоро и бях некоректно цитиран. Всички трябва да намерим общо съгласие, никой не може да доминира в тази комисия - това е Конституцията на България и трябва да я направим заедно", допълни Пеевски, като припомни, че наскоро бе приет механизмът за контрол над главния прокурор.

Новият правосъден министър Атанас Славов, който участва в разговорите, коментира пред репортери, че се среща с всички партии за конституционни промени.

"В този процес трябва да участват всички. Очевидно процедурата, на която всички станахте свидетели във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция", каза той. 

"Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в съвета, да е ясно разписан на конституционно и законодателно ниво", посочи министърът.

"Моята цел е да гарантирам безпристрастно, обективно производство, в което истината да възтържествува", допълни той относно заседанието на Висшия съдебен съвет и гледането на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста му.

Славов припомни, че винаги е казвал, че главният прокурор би бил "успешен политик".

 

Реакциите на политическите партии след заседанието на ВСС, обобщени от Камелия Колева, вижте в следващото видео: