Политика

Роман Василев: Очаквам промяна на Конституцията и изваждане на прокуратурата от съдебната власт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Много е грозно това, което се случва в момента в прокуратурата. И най-жалкото е, че дава „лош вятър“, „лош полъх“ към всички. Да не говоря за чуждестранни прокуратури, с които нашата има взаимоотношения. Представете си какви грами са изпращани от посолствата в съответните министерства на външните работи, какво се случва и как се случва.“

Така Роман Василев, бивш заместник градски прокурор на София, коментира случващото се в прокуратурата през последните дни.

„Това, което очаквам да произтече, е промяна на Конституцията и изваждане на прокуратурата от съдебната власт“, прогнозира той.

Според него, направеното до момента като съдебна реформа „пак е по бързия начин“.

 

Беше направено да е с 2/3, за да е по-малка вероятността да се получи политическото лобиране. При положение, че 11 членове от ВСС се избират от парламента, така или иначе те са политически избраници. И виждаме какво се случва към настоящия момент, когато някой „дръпне каишката на някого“.

Аз не смятам, че е нормално да се вадят записи, да се излиза по този начин и да се коментират неща, за които до голяма степен всички имат някаква вина, убеден е бившият прокурор.

„Винаги досега всеки е искал да прави контрол на главния прокурор. Ако ще се случи с това да го избираме и освобождаваме с 13 гласа, бъдете сигурни – никаква реформа не е станала, защото от 25 гласа винаги можем да намерим начин тези 13 да са ОК. Реформата не започва точно с тези 13 гласа, а започва с промени в Наказателния кодекс“, поясни Роман Василев.



Цялото интервю вижте във видеото.