Общество

Филип Димитров: Политиката е нагазила сериозно на терена на прокуратурата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Все се повтаряше, че няма процедура, по която главният прокурор да бъде разследван. Сега се показа точно обратното, в момента текат всякакви процедури за тези механизми, така че това не отговаря на истината. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров. По думите му въпросът за правилата за разследване на главния прокурор в момента е по-скоро правен.

От политическа гледна точка се налага да има някакъв вид процедура - допълнителна, за да може да се види добронамереността, че има желание за промяна. Ние непрекъснато докладваме на европейските институции, че нашите механизми за разследване на главния прокурор са неприложими. Те слушат това, което им казват съответните институции и политически формации. Общата нагласа, която цари в България е, че хората, които трябва да бъдат независими, не са такива.  В момента България е поставена в положение, че трябва да има още една процедура, още една гаранция, че може да има търсене на отговорност на съответните магистрати. Конституционния съд вече няколко пъти постанови, че независимостта на един прокурор е гарантирана и главния прокурор не може да се намесва толкова в работата на всеки прокурор. 

Аз съм сигурен, че политиката е нагазила сериозно на терена на прокуратурата, защото се обсъждат доста наказателни дела, и въпреки това като един вече установен факт политиката говори за тях, и поставя изисквания на прокуратурата да действа по някакъв начин, коментира конституционният съдия.

По отношение на връчването на мандата Димитров обясни, че президента не нарушава Конституцията към този момент. Конституцията не предвижда много точен срок за връчване на втория мандат, когато и нацията не успява. Българският избирател 4 пъти настъпва мотиката и вижда, че някакви неща, които му се обещават не стават и въпреки това упорито настоява, че му харесват. Надявам се, че, ако българският избирател бъде поканен отново към урните, ще си извади поуките, каза още Филип Димитров.

Цялото интервю гледайте във видеото.