България

Крум Зарков е категоричен, че службите за сигурност са независими

От Euronews България Euronews България

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира записа, който публикува Радостин Василев вчера, като наблегна на твърденията за това, че промените в службите са съгласувани с чужди посолства. Той заяви, че е убеден, че службите за сигурност, МВР или който и да е няма общо с правенето и разпространяването на тези записи. Зарков коментира и реформата в съдебната система.

За механизма за разследване на главния прокурор аз считам, че няма причина да се смята, че той е противоконституционен. Ако някой смята друго, има ред по Конституцията това да се установи. Сезира се конституционния съд от органите, които имат право и той се произнася. Ние в Министерство на правосъдието смятаме, че няма основание да се счита за противоконституционен, заяви министър Зарков.

„Приетите промени в Закона за съдебната власт са начало на някаква съдебна реформа“, каза в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова.

Първият знак за това е механизма за търсене на отговорност на главния прокурор, който до този момент срещаше неодобрение. Вече обаче политиците и цялото ни общество разбраха, че този механизъм е необходим, каза още тя.